6.razred

https://www.eucionica.rs/structure/demo/4985237327577088/next/~klett~__6_Klett_PDF_1

ПРВИ ЧАС

СПОНТАНИ РИТАМ БОЈЕНИХ МРЉА, ЛИНИЈА И СВЕТЛИНА Ритам бојених мрља, линија и светлина/Oбрада и практичан рад

Задатак ове наставне јединице је да се ученици спонтано изражавају техником коју одаберу- туш, темпере, водене боје. Циљ је да слободим наношењем боје на папир пронађу смисао и облике на раду. Рад може да се ради у групи, да се ученици надовезују (2-5 у групи)

Радови ученика 2019/2020

ДРУГИ ЧАС

Спонтани ритам бојених мрља, линија и светлина ТЕХНИКА:Мозаик од папира/Обрада и практичан рад Материјал: папир из блока, малазе, лепак, папири у боји ТЕМА: Живи свет у мору

Мозаик је сликарска техника украшивања зидова, подова, сводова и купола орнаменталним или фигуралним композицијама састављенима од разнобојних коцкица квадратног или неправилног облика од камена, глазиране керамике, стакла, цигле, седефа, метала или пластике.

Упутство за рад: Први део задатка је да ученици осмисле и поставе рад обичном оловком, следећа фаза је да исецкају папир – колаж папир, новине, или неки други матријали по њиховој жељи. Ученицима ће бити демонстирана најлакша техника лепљења колажа.

ЧЕТВРТИ И ПЕТ ЧАС

СВОЈСТВО БОЈА –Оновне и изведене боје/ Обрада и практичан рад Техника: темпере различите дебљине, посуда за воду, крпа за брисање. Материјал: темпере, папир из блока

Основне и изведене боје

Исак Њутн ( 1642-1727),енглеаки физичар, познат по теорији гравитације и закону о кретању, бавио се и оптеиком и истраживањем светлости.

Он је у мрачну просторију ставио стаклену призму, а затим пустио светлостни зрак кроз рупицу на прозорском капку. Светлосни зрак се преломио и развио у лепезу боја која је пала на застор. На основу овога, као и других огледа које је изводио, Њутн је закључио ДА ЈЕ БЕЛА СВЕТЛОСТ МЕШАВИНА РАЗЛИЧИТИХ БОЈА.

Када се зрак светлости пусти кроз призму, уочавају се ЦРВЕНА, НАРАНЏАСТА, ЖУТА, ЗЕЛЕНА, ПЛАВА и ЉУБИЧАСТА.

Из главне боје (основне) јављају се бројни преливи међу којима људско око опажа 150 нијанси. Ове боје се називају ХРОМАТСКЕ боје. Оне имају својства светлости, при чему свака боја одговара одређеној таласној дужини и фрекфенцији светлости. Сви предмети у природи имају своју боју, и способност да рефлектују светлост. На тај начин око перципира боје. Зелени предмет одбија само зелену светлост, а све остале апсорбује (упија). Та изворна боја предмета у сликарству назива се ЛОКАЛНИ ТОН.

МОТИВ/Птица, мачка…

Упутство за рад: Мотив који се ради треба да заузима што већу површину папира. Користе се само основне боје.

TEMA:Комплементарне боје, мотив: биљни свет.

ШЕСТИ И СЕДМИ ЧАС

СВОЈСТВО БОЈА – Хроматске и ахроматске боје Линија, облик, боја – орнамент /Обрада и практичан рад Мотив/Град ТЕХНИКА: Фломастери

Хроматске боје су све боје Сунчевог спектра, а у ликовној уметности то су црвена, наранџаста, жута, зелена, плава и љубичаста

Ахроматске боје су бела , црна и нијансе сиве настале мешањем црне и беле.

РАДОВИ УЧЕНИКА 2019/2020.

OСМИ ЧАС

СВОЈСТВО БОЈА – Топле и хладне боје – Топле и хладне боје у свету око мене/Обрада и практичан рад Мотив: Ноћ и дан Техника: Фломастери

Predlog teme 1

ДЕВЕТИ ЧАС

Топле и хладне боје Боје мог расположења/практични радТопло-хладни контраст, уз светло-тамни, најчешће је примењиван контраст у свим епохама. Он је повезан са субјективним, психолошким доживљајем да жута, наранџаста и црвена подсећају на сунце и ватру, па делују топло, док плава и зелена асоцирају на лед и воду уопште и стога се доживљавају као хладне. Љубичаста и светло зелена чине неутрални прелаз између наведених боја. У сликарству се овај контраст често примењује, јер се њиме постиже психолошки набој слике. У колико уметник користи јачи интензитет боја, визуелни утисак је снажнији. А ако су боје благог интензитета, постиже се суптилан и нежан доживљај слике.

Одређене боје могу значити веома различите ствари – боје саме по себи не значе ништа, већ смо им културолошки додијелили значења. На примјер, црвена значи топлину због боје ватре. Исто тако, значи бијес због повећаног црвенила у лицу. Љубичаста симболизира племство само зато што је љубичаста боја у историји била скупа и могли су је приуштити само богати. Не заборавите да значење боја може бити културолошки различито – на примјер, иако је црна боја смрти у многим земљама, у Кини је бијела боја повезана са смрћу.

Симболично значење боја

Боје су увек имале и велику симболичку вредност. На пример златна боја (посебно у хришћанском сликарству) представља исијавање духа и светости, док је љубичаста (пурпурна или порфирна) владарска боја. Римски цареви који су наследили титулу добијали додатак Порфирогент (рођен у порфиру) због ретког љубичастог камена – порфира који су цареви довозили из далеког Египта.

Симболичка вредност боје зависно и од окружења. Црвено је, на пример, боја љубави, али у политичком животу она означава комунизам. Зелена је боја наде, али уједно и ислама, и покрета за заштиту природе – зелених. У европском културном кругу црно је боја жалости и покоре, међутим на далеком истоку, нпр. у Индији, то је бела боја.

У новом веку боје су најважнији чиниоци државних застава. Бојом су означени и спортски клубови. Боја је често одредница неког града (у Лондону црвени аутобуси и тргови…). Боје су и саставни делови заштитних знакова појединих производа (црвена подлога за бела слова – Цоца-цола, љубичаста Милка, итд.).Црвена – љубав, страст, радост, тамно црвена – враг, револуционарна боја свих застава.Плава – аристокрација, истина, верност, племенитост.Зелена – мир (маслинова грана, ловоров вијенац), нада, бесмртност (евергрин).Жута – ум, памет, светло, разум.Љубичаста – чаробњаштво, покора, стрпљење, уметност. Наранчаста – плодност, сјај, богатство.Ружичаста – слаткоћа, срамежљивост, њежност, девојаштво.Гримизна – част, краљевство, кардиналска боја, достојанство, богатство, узвишеност.Бела – чистоћа, мир.Црна – туга, болест, смрт, несрећа, терор.

Психолошко деловање боја

Свака боја има одређено психолошко деловање, то јест изазива разне осећаје. Ово су примери неких боја и њихових деловања:Црвена – снажно, раздражујуће деловање, поправља расположење, убрзава пулс, дисање и мишићну напетост.Жута – делује подстицајно, изазива радост и весеље, и представља наду. Велике је видљивости и употребљава се у промету.Наранчаста – делује свечано, весело, изазива осећај здравља, животне радости.Зелена – одмара, делује благо, ствара унутрашњи мир, одмара вид.Плава – делује смирујуће, супротно од црвене, пасивно, хладно, потиче концентрацију и умирује.Љубичаста – делује мистично, тајанствено, очаравајуће и пригушује страсти.Бела – умара.

ДЕСЕТИ ЧАС

ОДНОСИ МЕЂУ БОЈАМА Комплементарне боје.Контраст боја, облика и светлина/Обрада и практичан рад

Комплементарни контраст

Комплементарни контраст остварује две супростављене боје:плава и наранџаста, жута и љубичаста, црвена и зелена. Ове боје употребљене напоредо, могу бити веома узбудљиве за око јер појазавају деловање једна другој. Уметници који користе комплментарне боје постижу јека колористичке ефекте.

„Kafana noću“ Vinsent Van Gog

Симултани контраст

Симултани контраст се остварује када се боја у додиру са подлогом или суседном бојом преображава током посматрања. Ради се о оптичком деловању боје, која у садејству са различитим бојма делује другачије. Овај контраст је објаснио Француз Мишел Ежен Шеврел.

Задатак на овом часу је да се нарта шоља чаја. Циљ је да шоља буде у контрастној боји у односу на позадину. Могу да се користе и остале боје али да комплементарни контраст за који се одлучи доминира на раду.

ЈЕДАНАЕСТИ ЧАС

Комплементарне боје/Поглед кроз прозор

Инспирација

ДВАНАЕСТИ ЧАС

ОДНОСИ МЕЂУ БОЈАМА –Хармонија бојаХармонија линија, облика и боја у природи Мотив.: Скривени живи свет у трави

http://www.boyangtwins.com/max-artwork.html?fbclid=IwAR0Fw3z8395zTd24lu3143k1yfqJMlUaaMwM8HXT1bemmM7KcZjdvz60nkg

ТРИНАЕСТИ ЧАС

Хармонија боја/Склад различитости/Практичан рад

Овај задатак се ради у групи. Сви чланови групе раде позадину у валеру за који се одлуче, водечи рачуна о градацији боја од најтамније до најсветлије. Цвет се украшава ахроматским бојама-Арабеском. Када се заврше радови спајају се у један рад.

14.ЧАС

ОДНОСИ МЕЂУ БОЈАМА –Локална и експресивна бојаМој свет у боји

https://www.slideserve.com/janna/lokalna-boja-tonsko-stupnjevanje-boje

Tema: mrtva priroda. Tehnika: Tempere

16 И 17.ЧАС

Светлост и сенка Игра светлости, боја и облика витраж

18.ЧАС

Светло-тамни контрасти/Црно бели свет

19.ЧАС

Светло-тамни контрасти/Слике графике и Трагови у боји

20 И 21. ЧАС

ДЕЈСТВО СВЕТЛОСТИ НА КАРАКТЕР ОБЛИКА/Градација светлости у односу на извор Живи свет око мене

22.ЧАС

Илузија заобљености и пластичности волумена ТЕМА:Предео окупан сунцем Техника: темпере различите дебљине, посуда за воду, крпа за брисање. Материјал: темпере, папир из блока

Хвала сунцу, земљи трави   

Хвала сунцу, земљи, трави.

Хвала ваздуху што је плав.

И хвала, ево, што имам говор.

И гледам како мили мрав.

Хвала срцу за бол, славља,

Што га пробуди и шум благ.

Хвала свему што оставља

По свету сен, у мени траг.

И хвала овој лудој глави

О коју лупа простор сав.

Хвала сунцу, земљи, трави.

Хвала ваздуху што је плав.

Севан Раичковић

24 .ЧАС

ТЕКСТУРА Ритам линија и облика у свету око мене/Обрада и практичан рад

25.ЧАС

Текстура Скулптура и текстура/Обрада и практичан рад Техника: конац, житарице, лепак, маказе…

26 i 27. ЧАС

ФАКТУРАСлојевито сликање и Мокро на мокро,Живот у мом месту/Обрада и практичан рад

29 и 30.ЧАС

МАШТА И ФАНТАЗИЈА

Надреализам (франц. surréalisme) базира се на изражавању маште преведене из снова.

Тема: Митолошко биће

Техника по избору.

http://www.slovenskamitologija.rs/mitska_bica.html

*Сирене – Иако је најраспрострањеније схватање да су сирене митска бића, становнице морских дубина, до струка вилински лијепе дјевојке које умјесто ногу имају рибљи реп.

*Пегаз је био дивљи крилати коњ који је према миту искочио из Медузиног врата када јој је Персеј одсјекао главу, заједно са јунаком Хрисаором. Живио је на брду Хеликон, а Музе су га храниле зими кад би снијег прекрио траву.
*Минотаур је чудовиште из Кнососког лавиринта с људским тијелом и главом бика.

Милена Павловић-Барили била је српска сликарка и једна од најинтересантнијих личности уметничке Европе између два рата. Од 1932. године живи и ради у Паризу, а од 1939. у САД, где и умире, прерано, у 36. години живота. Милена Павловић-Барили је представник надреализма у српском сликарству.

Радови ученика:

33.ЧАС

ВИЗУЕЛНО СПОРАЗУМЕВАЊЕ/Уметност лепог писања/Ритам мојих речи

Мотив: Слободан

Калиграфија  је уметност лепог писања која води порекло из Кине

Техника: ФЛОМАСТЕРИ

Упутство за рад. Обичном оловком нацртајте рад. Фломастерима у боји попуњавајте свако поље тако што исписујете своје име ( ћирилицом, латиницом, писано,штампано)

Мотив: Слободан

Калиграфија  је уметност лепог писања која води порекло из Кине

Техника: ФЛОМАСТЕРИ

Упутство за рад. Обичном оловком нацртајте рад. Фломастерима у боји попуњавајте свако поље тако што исписујете своје име ( ћирилицом, латиницом, писано,штампано)

34.ЧАС

Уметност лепог писања

Тема: Моје име је…

Техника: По избору.

35.ЧАС

Уметност лепог писања /Приче из средњовековне Србије

Мирослављево јеванђеље је кодекс, односно рукописна књига. То је један од најзначајнијих ћириличких споменика српске и јужнословенске, односно српско-словенске писмености из 12. века.